Vad är en “africana” och vem kom på den?

Kort svar: Africana är namnet på en maträtt bestående av oxfilé/fläskfilé, curry, kokosmjölk, olika frukter och diverse annat. Rätten introducerades på Marstrand 1972.

Svensk mat under 1970-talet har ibland fått det nedsättande smeknamnet “den bruna maten” eftersom man anser att den var smaklös, tråkig och fantasilös. Kött, potatis och brunsås kan stå som exempel ingredienser som är typiska. Kryddningen var ofta måttlig. I en kokbok från 1967 står det t.ex. att det “kan vara tillräckligt att gnida salladsskålen eller köttet med en vitlöksklyfta”.

Under 1970-talet började fler och fler experimentera med nya exotiska råvaror som banan och ananas i maten. På Marstrand jobbade 1972 kocken Anders Lundin som bl.a. hade problem med hur oxfiléspillet efter putsningen skulle tas tillvara.

Bildkälla.

Efter att han fått ett vykort från sin moster Britta som besökte Ghana och skrev “vi åker runt och överallt serveras vi kött i curry med tillbehör och ris, starkt men gott”. Där och då föddes idén att blanda svenskt kött med curry, ananas, syltad lök och mandarin.

Enligt originalreceptet ska det förutom oxfilé, grädde och kokosmjölk vara följande till Afrikana (som det egentligen ska stavas):

  • 1-2 dl krossad ananas
  • 1-2 bananer i skivor
  • 1 liten burk mandarinklyftor
  • 3-4 msk mango chutney
  • 1-2 dl jordnötter
  • 1 dl syltlök
  • 1 dl tärnad gurka
  • 3-4 dl basmatiris

Namnet Africana används numera också av pizzerior för pizzor med curry, banan, jordnötter och ananas.

Skrivet av Mattias Axelsson (2019-10-15)

Källa: Het afrikana från Marstrand” gp.se 2009-11-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *